U Crnoj Gori je prije dva dana počela vakcinacija HPV vakcinom djevojčica uzrasta od 9 godina, a u bjelopoljskom Domu zdravlja vakcinacija će se obavljati kod izabranih pedijatara,

kazala je, gostujući u emisiji “Aktuelno” Radija Bijelo Polje, kordinatorka za vakcinaciju, doktorka Maida Kučević, specijalista pedijatrije. Ona je podsjetila da je Domu zdravlja dopremljeno 100 doza vakcina, a da će u zavisnosti od interesovanja roditelja da vakcinišu svoju djecu, u kontinuitetu biti obezbijeđeno još HPV vakcina.

“Vakcinacija HPV vakcinom je velika dobrobit za zdravlje žena, jer je karcinom grlića materice jedini karcinom koji se može preduprijediti vakcinom, što nije slučaj sa ostalim karcinomima bilo kog našeg organa, koje možemo detektovati i liječiti, ali ne i prevenirati. HPV vakcina je visoko kvalitetna i bezbjedna i pruža stopostotnu zaštitu od HPV virusa. Mogući neželjeni efekti su kao i kod svake vakcine bol u ruci, crvenilo, otok, eventualno dan-dva blaga temperatura, glavobolja, ali to su prolazne stvari i  nema nekih velikih reakcija”, istakla dr Kučević.

“Deset–petnaest godina kako je ova vakcina u opticaju. Imala je svoju ciljnu grupu u SAD, gdje je na početku hiljadu volontera  primilo tu  vakcinu  i praćen je njihov rezultat, i  na drugoj strani hiljadu onih koji nisu primili vakcinu. Nikakvih nuspojava nije bilo ni poslije deset godina od primanja te vakcine, a vakcinisane žene imaju snažan imuni sistem da se bori protiv HPV-a. I poslije deset godina njihov imunitet je još uvijek jak kao i prvog dana. Sve su regulativne mjere sprovedene, i na evropskom i na svjetskom nivou, od proizvodnje, transporta do mjesta gdje se aplikuje, zatim, da se ispoštuju hladni lanci i da u tom lancu proizvodnje bude jako kvalitetna i prečišćena. Angažovani su čitavi timovi stručnjaka naučnika koji rade na tome i jako su bezbjedne”, naglasila je dr Kučević.

Istakla je da vakcina nije obavezna ali je preporučena, djelotvorna je  i bezbjedna, te poručila roditeljima da je pametan izbor da njihova djeca prime vakcinu, i na taj način ih zaštite od opake bolesti. 

Ona je podsjetila da se vakcinaca HPV vakcinom u razvijenim zemljama sprovodi unazad 15 godina, te da je u tim zemljama značajno smanjena stopa obolijevanja ali i umiranja od karcinoma grlića materice.