Marina Kljajević bila je i ostaće simbol požrtvovanostiljekarske struke“ Komemorativna sjednica povodom smrti ugledne ljekarke i velike humanistkinje, prim. dr Marine Kljajević, održana je danas u našoj Ustanovi.

Minutom ćutanja veliki broj nasih kolega i prijateljaporodice Kljajević, odao je poslednju poštu Marini, koja je, kako istakla direktorka Doma zdravlja, Mirjana Varagić, bila simbol požrtvovanosti ljekarske struke.

 „Marina je bila oslonac svima nama, pouzdana, neumornai hrabra, stojički je podnosila teret i odgovornost koju nosiljekarski poziv. I do zadnjeg atoma svoje snage davala se svojim pacijentima, pa je i u posljednjim trenucima svogaživota bila na svom radnom mjestu uz pacijente. Kao takva, Marina je bila i biće zauvijek simbol požrtvovanostinaše ljekarske struke“, kazala je Varagić.

Istakla je i da smo neizmjerno tužni što je Kljajevič izgubilanajtežu bitku za svoj život, ali ponosni što smo je imali za kolegu i prijatelja.

Iako smo bili svjesni ozbiljnosti njene zdravstvenesituacije, znajući Marinu kao velikog borca, molili smo se za nju i nadali se da će se desiti neko čudo, i da će, kaošto je ona to oduvijek umjela, iz ove bitke i borbe izaći kaopobjednik. Nažalost, juče je izgubila ovu posljednju i najtežu bitku. Svi smo duboko potreseni i još uvijek u neverici. Za nas koji smo je poznavali suviše je podsjećatikoliko je Marina prije svega bila čovjek, humanista, dobropoznati borac za pravdu, oslonac i podrška svojoj porodici, kolegama, pacijentima i prijateljima, a prije svega želimistaći da je Marina bila izvanredan ljekar. Na današnji danprosto ne mogu, a da se ne podsjetim, i da pomenem i to da sam ja imala privilegiju, kao i većina mojih kolega kojeovdje vidim, da upravo Marina bude ljekar sa kojim smozapočeli svoj ljekarski staž u Domu zdravlja. I ono štoosjećam potrebu da kažem da je tada Marina na svompirmjeru pokazala meni i mojim kolegama, da biti dobarljekarznači prije svega biti dobar čovjek. Ostavila je neizbrisiv trag u ovoj instituciji i u svima nama. Ponosnismo što je bila dio našeg života i radnik naše institucije“, poručila je nasa direktorka

Na komemorativnoj sjednici od dugogodišnje koleginiceMarine Kljajević, oprostio se i dr Nikola Raosavljević, predsjednik Sindikata doktora Doma zdravlja Bijelo Polje.

„Ne postoje te riječi koje mogu opisati ovaj bol koji mi trenutno osjećamo, a ni poštovanje koje smo osjećaliprema njoj. Pacijenti su ti koji će reći sve o Marini, a mi ljekari, medicinske sestre, tehničko osobllje Domazdravlja, znamo kakav je bila čovjek, humanista, ona je stepen medicinske struke podigla na jedan viši nivo, a medicinsku etiku do savršenstva. Ulila nam je novu dozusamopouzdanja i pomogla da se i mi uzdignemo i da postanemo ljekari . Doktorka Marina je bila i ostaćeoličenje požrtvovanosti, čovjekoljublja, humanizma.Saosjećala se sa svakim svojim pacijentom, osjećala je njegovu bol i tugu, ali i brigu o njegovom nespokoju. Marine više nema među nama, ali ono što ostaje to je tajneizbrisiv trag koji je ostavila u svima nama, i ta njenaideja i postulati koji su ucrtnai u našim dušama i srcima“, poručio je dr Raosavljević.

On je podsjetio da je dr Marina Kljajević rođena u porodiciMešter, uglednoj porodici prosvjetnih radnika, od ocaRadovana profesora, i majke Angeline, učiteljice.

Osnovnu školu ,,Risto Ratkovićzavršila je u BijelomPolju, kao i Gimnaziju ,,Miloje Dobrašinović“. Fakultetmedicinskih nauka završila je u Moskvi 1986.godine, gdjeje i stekla zvanje profesora ruskog jezika 1975.godine.Specijalizaciju Opšte medicine završila je u Beogradu, zvanje primarijusa stekla je 2021.godine, a bila je dugogodišnja načelnica i jedan od stubova Doma zdravlja, kao i načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Bijelo Polje