U prostroijama Doma zdravlja održana je promocija programa "Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje male djece".

U našoj ustanovi se ovaj program sprovodi godinu dana unazad i iza sebe imamo više od 25 roditelja koji su uspješno završili program. Tri grupe su učestvovale u okviru projekta, okupili smo se kako bi ukazali na važnost i korisnost ovog projekta na nivou cijele zajednice.

Direktorica Doma zdravlja, Prim.dr Majda Dobardžić, kazala je da su do sada po postignutim rezultatima prvaci u regionu, kada je u pitanju ovaj projekat.

,,Zbog toga smo bili kandidovani da pošaljemo predstavnika ili nekog od trenera da prisustvuje daljoj edukaciji u Litvaniji, što je naša pšsihološkinja uspješno odradila. Okupili smo grupe da razmijene mišljenja i iskustva, napravili prezentaciju gdje je urađena dobra evoluacija i da se vidi šta je zapravo pozitivno roditeljstvo, i autoritet roditelja u današnje vrijeme. I u narednom periodu ćemo podržati ovaj program kako bi opstao, a u narednom periodu izborićemo se i za program za adolescente”.

Ovaj program je osmišljen u saradnji sa Univerzitetima Kejptaun, Oksford i Bangor, SZO, UNICEF-om i južnoafričkim Ministarstvom za društveni razvoj. U svijetu se ovaj program sprovodi od 2012/2013. godine, a u Crnoj Gori od kraja 2017. godine. Jedna smo od prvih država ne samo u regionu već i u Evropi koja je među prvima počela da sprovodi ovaj program. O uspješnosti i efikasnosti programa svjedoče mnoga rađena istraživanja, a više informacija o programu možete pogledati na sajtu: https://www.who.int/violence_injury_prevention/violence/child/PLH_Children/en/