Na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati koje je crngorski zdravstveni sistem ostvario tokom protekle godine.

Tim povodom, ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, prof.dr Vesna Miranović, direktor Fonda za zdravstven oosiguranje Sead Čirgić, direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, na konferenciji za medije predstavili su rezultate koje je Crnogorski zdravstveni sistem ostvario tokom protekle godine.

Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), od 35 zemalja – Crna Gora se nalazi na 23. mjestu i napredovala je u odnosu na prethodnu godinu za dvije pozicije, podaci su Organizacije „Health Consumer Powerhouse“.

Ono što je ove godine crnogorsko zdravstvo preporučilo za napredak prilikom rangiranja je niska smrtnost odojčadi, dostupnost savremene terapije za maligne bolesti i odluka o uvođenju HPV vakcine za žene, s ciljem smanjenja obolijevanja od karcinoma grlića materice.

Prije četiri godine Crna Gora se nalazila na začelju ECHI liste koja se pravi na osnovu indikatora, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lečenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Crnogorski zdravstveni sistem bolje je rangiran od 12 evropskih zemalja. Kada je riječ o zemljama regiona, Srbija je na 18. poziciji, Hrvatska je 24., a Sjeverna Makedonija je na 25. mjestu.

Prva na listi ECHI ove godine je Švajcarska koja je naslijedila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a poslednja je Albanija